A mânca cu dragoste

Despre a experimenta, despre idei noi si drumuri noi:
Am experimentat „mancatul cu dragoste“. A fost extraordinar!

Chiar daca nu mancasem mai nimic o zi intreaga, in drum spre casa mi-am promis sa am rabdare si sa nu „ma mai arunc“ asupra frigiderului.

Asa am si facut. In liniste, mi-am incalzit mancarea ( ardei umpluti cu orez si ciuperci), mi-am asezat frumos tacamurile, farfuria, am pus un servetel alaturi si m-am asezat la masa.

Stomacul meu era disperat – mai aman mult momentul?

I-am zambit si s-a mai linistit un pic..am inceput sa mananc constient, inca de la prima inghititura. Am mestecat incet, “deslusind” cu bucurie toate aromele din mancare..am recunoscut, rand pe rand, aroma orezului amestecat cu ceapa calita, am gasit si gustul dulce al rosiilor din bulion si cel usor amarui al ciupercilor. Dupa a doua inghititura am respirat adanc de cateva ori si am simtit aromele in tot corpul. Am continuat sa mananc si in timp ce mestecam imi veneau in minte imagini cu lanuri de orez, cu rosii mari si carnoase atarnand grele pe curpen, vedeam ciupercile cu palaria lor alba, am vazut si un lan de floarea soarelui si randuri de ceapa verde pregatita de cules…am respirat din nou adanc de cateva ori si m-a cuprins o stare de recunostinta si de bucurie. Si nu mi-a mai trebuit sa mananc..cele cateva inghitituri au fost de ajuns..
Ce spune Omraam Mikhael Aivanhov despre cum este bine sa mancam:

„În timp ce mâncaţi, trebuie să vă gândiţi la mâncare cu dragoste pentru că aceasta o va face să-şi deschidă comorile pentru voi.
Când Soarele încălzeşte florile, ele se deschid; când el dispare, ele se închid.
Dacă iubiţi mâncarea si o mâncaţi cu dragoste adevărată, ea se va deschide şi va emana o aromă pentru voi şi vă va da particulele eterice pe care le căutaţi.
Veţi vedea în ce stare minunată vă veţi afla din momentul în care veţi înceta să mai mâncaţi automat, fără dragoste, doar pentru a umple golul din stomacul vostru.

Presupuneţi că pentru un motiv sau altul sunteţi lipsit de mâncare câteva zile şi sunteţi prea slab, chiar şi pentru a vă mişca. Puteţi fi erudit, bogat, dar nimic din ceea ce ştiţi sau posedaţi, nu poate egala fructul sau bucata de pâine ce o puneţi în gură; o îmbucătură şi reînviaţi! O bucăţică e tot ce este necesar pentru a face forţele şi mecanismele întregului vostru sistem să înceapă a funcţiona din nou.

Prima îmbucătură e cea mai importantă (cel mai important moment al oricărei acţiuni este primul pas) pentru că ea semnalizează eliberarea forţelor care, odată eliberate, nu se opresc, ci continuă până la capăt: dacă începi într-o stare de armonie, orice vei face va fi armonios până la capăt.
Apoi, mancati încet şi mestecati bine, nu doar de dragul digestiei, ci pentru că gura este un laborator spiritual care absoarbe energiile eterice subtile înainte de a transmite părţile grosiere spre stomac.
Gura este pentru planurile subtile ceea ce stomacul este pentru planul fizic, un instrument foarte perfecţionat cu glande pe şi sub limba care captează particulele eterice, ceea ce explică de ce poţi fi complet refăcut şi bine dispus, când eşti slăbit de foame, de prima îmbucătură înainte ca ea să aibă timp să ajungă în stomac.
Gura absoarbe energia şi o trimite la sistemul nervos înainte ca alimentele mai puţin subtile să poată ajunge la stomac.
Să nu vă surprindă să auziţi că elemente eterice pot fi extrase din alimente.
Fructul, de exemplu, este alcătuit din materie solidă, lichidă, gazoasă şi eterică; toţi suntem conştienţi de substanţa solidă şi lichidă, dar puţini sunt conştienţi de aroma subtilă care aparţine zonei aerului.
Nimeni nu acordă nici cea mai mică atenţie părţii eterice,care are de a face cu culoarea şi mai ales cu viaţa fructului şi care este cea mai importantă parte din toate, pentru că această parte eterică ne hrăneşte corpurile mai subtile. Deoarece, pe lângă corpul său fizic, omul are şi altele, mai subtile (eteric, astral, mental, cauzal, budic, atmic, care sunt sediile funcţiilor fizice şi spirituale).
Omul ştie cu aproximaţie ce să dea corpului său fizic, dar nu are idee ce să dea corpului eteric (vital), astral (emoţional), mental, să nu mai vorbim de cele superioare.

După cum v-am spus e de ajutor pentru corpul fizic să masticăm bine, dar pentru corpul eteric e nevoie să adăugăm ceva în plus: respiraţia.
La fel cum o briză animă flacăra (suflaţi pe o scânteie pentru a aprinde focul) astfel, respirând profund în timpul mesei, ajută la combustie.
Digestia, respiraţia şi meditaţia sunt forme de combustie, singura diferenţă fiind în gradul de căldură şi puritatea substanţei.
Dacă încetaţi să mâncaţi din când în când şi răsuflaţi profund, arderea ce are loc permite corpului eteric să extragă particulele subtile din mâncarea de care aveţi nevoie şi, cum corpul eteric este centrul vitalităţii, memoriei şi sensibilităţii, e spre avantajul dumneavoastra să aveţi grijă să fie alimentat.
Corpul astral este hrănit cu o substanţă chiar mai subtilă decât particulele eterice: emoţii şi sentimente.
Dacă vă concentraţi asupra mâncării ce o mâncaţi cu dragoste, corpul vostru astral vă extrage din ea părţile preţioase de care are nevoie şi ca rezultat, se va umple cu dragoste pentru toată lumea.
Vă veţi simţi fericiţi şi împăcaţi, doar cu o dorinţă – să trăiţi în armonie cu natura.
Acest sentiment nu prea mai există azi, pentru că oamenii nu mai au acea atitudine protectoare de a fi atenţi şi plini de dragoste cu obiectele, copacii, munţii, stelele etc. sunt prea ocupaţi de ei înşişi şi se simt ameninţaţi chiar şi când sunt în siguranţă acasă sau dorm.
De fapt ei nu sunt ameninţaţi, sentimentul de a fi abandonat de Mama Natură vine din faptul că nu şi-au hrănit corpul astral! Când acesta e corespunzător hrănit, aveţi un sentiment minunat de bunăstare care te face să fii generos şi tolerant în viaţă şi dacă ai probleme importante de rezolvat, procedezi cu tact şi înţelegere, ştii cum să faci concesii.
Pentru a alimenta corpul mental, te concentrezi cu ochii închişi asupra mâncării; cum mâncarea este pentru el o manifestare divina, încearcati sa-I vedeti toate aspectele,de unde vine, ce conţine, ce calităţi are, ce entităţi au îngrijit-o, pentru că există fiinţe invizibile care au grijă de plante şi copaci. Mintea va este preocupată de aceste lucruri în timp ce extrageti elemente din mâncare, care sunt încă mai subtile decât cele necesare corpului astral.

O masă luată astfel va lasă cu o înţelegere pe care nu o aveati la început, vedeti toate lucrurile mai clar şi sunteti gata să faceti cea mai exactă muncă mentală.

Când aţi terminat de mâncat, nu trebuie să vă întoarceţi la dispute sau muncă, nici să vă întindeţi.
Rămânând liniştit un moment şi respirând profund, energiile ce le-aţi acumulat vor fi distribuite în tot sistemul şi atunci veţi fi gata să efectuaţi orice muncă.

Nu uitaţi, începutul este cel mai important moment în toată activitatea. ”
Yoga nutritiei – Omraam Mikhael Aivanhov