Al treilea Sunet Vindecător – Sunetul Ficatului

Ficatul și Vezica Biliară fac parte din Loja de Lemn. Corespund Est-ului, anotimpului Primăvară iar culoarea benefică este verdele plantelor tinere. Simțul controlat este vederea, hrănește tendoanele, se extinde la nivelul unghiilor, aroma caracteristică este acru (cu moderație), iar cereala benefică este grâul.

De ce să avem grijă de Ficatul noștru? Iată câteva argumente:

  • Ficatul, ca și “General” al corpului uman,  asigură libera circulație a energiei, fiind responsabil de funcționarea armonioasă a tuturor organelor interne, inclusiv  a sa.
  • Este reședința metabolică a corpului fiind responsabil direct de starea noastră de sanatate. Dacă sângele ficatului este insuficient, imunitatea scade.
  • Sângele ficatului alimentează uterul, reglând astfel menstruația. Problemele ginecologice sau ale sânilor sunt asociate ficatului. Totodată, ficatul este responsabil de dorința sexuală, in timp ce rinichiul este responsabil de forța (potența) sexuală. Când dorința sexuală este scazută, este semn de deficit de sânge in ficat.
  • Sângele ficatului umidifică ochii: dacă ficatul este hiperactiv, ochii vor fi roșii, iritați iar  dacă, dimpotrivă, este blocat, deficient, se percepe o diminuare a vederii.
  • Sângele ficatului hrănește tendoanele și determină contracția musculaturii.  De exemplu, stagnarea sângelui in ficat poate determina tendoane extrem de rigide, spasme și contracturi muscular.
  • Ficatul se manifestă la nivelul unghiilor – când este suficient sânge in ficat, unghiile sunt puternice. Când ficatul este deficient in sânge, unghiile vor fi casante și moi iar daca sângele stagneaza in ficat, unghiile sunt groase și cornoase.

Furia, frustrarea, resentimentele sunt emoții care perturbă ficatul, determinând stagnarea sângelui in ficat. Astfel pot apare manifestări depresive, probleme hormonale, dureri de cap, amețeli, hipertensiune, insomnie și alte dezechilibre.

Daca ficatul nu funcționează optim, afectează stomacul și splina perturbând procesul de digestie cu consecințe și asupra vezicii biliare.

Dintre remediile la îndemâna noastra, pentru Ficat, sunt odihna (mai ales între orele 23:00 si 03:00, orele Vezicii Biliare și ale Ficatului), plimbările în natura, cultivarea calmului și a stăpânirii de sine.

Să ne fie cu drag și cu folos!