Al cincilea Sunet Vindecător – Sunetul Splinei

Splina, Pancreasul și Stomacul fac parte din Loja de Pământ. Este cea care intermediază totul, prin Pământ trec toate celelalte elemente și se nasc din Pământ (transformare). Reprezintă echilibrul, stabilitatea și de aceea este caracteristică trecerii de la un sezon la altul. Culoarea este Galben imperial, auriu sau culoarea grâului copt, reprezintă Vara târzie, trecerea spre Toamnă. Simțul controlat este gustul, hrănește mușchii, se extinde la nivelul buzelor, aroma caracteristică este dulce (natural) iar cereala benefică este secara.

Splina-Pancreasul sunt considerate in Medicina chineza, ca un sistem unic.

De ce să avem grijă de acest sistem? Iată câteva argumente:

  • Controlează producerea enzimelor necesare pentru digestie și metabolism, această funcție fiind în strânsa legătură cu partenerul său, Stomacul. Dacă Pancreasul nu reușește să producă suficiente enzime, digestia la nivelul stomacului stagnează, producând fermentarea mâncării si putrezirea acesteia.
  • Guvernează transformarea și transportul alimentelor și băuturilor în întregul organism și este baza indispensabilă a formării sângelui la nivelul cordului.
  • Menține sângele în interiorul vaselor. Dacă Ficatul stochează sângele, Inima îl guverneaza si îl pompează catre celulele corpului, Splina îl menține in vase. Slăbirea energiei Splinei determină ieșirea sângelui în exterior, adică hemoragii, în special în partea inferioară a corpului.
  • Controlează mușchii și cele 4 membre. Dacă splina este slăbită, apare oboseala, senzația de cap greu, mușchii sunt slăbiți și/sau fără forță.
  • Controlează simțul gustului. Dacă este deficit de energie pe splină, simțul gustului poate fi diminuat sau poate apare un gust fad in gura, in același timp, apetitul scade.
  • Splina este considerată Reședința gândurilor și influențează capacitatea de gândire, de atenție, de înțelegere, de memorare, discernământul, inteligența. Prea mult studiu și concentrare slăbesc splina (surmenaj intelectual).

Gândurile, grijile excesive, obsesiile, orice fel de atașamente, lipsa încrederii în viață, în propria persoană, în ceilalti oameniț dezechilibrează splina aducând dezechilibre și celorlalte organe.

Dintre remediile la îndemână pentru Splină-Pancreas enumerăm atingerea – Splina adoră atingerea – masajul, mângâierile şi îmbrăţişarea cu cei dragi (chiar şi mângâierea căţelului sau pisicii sunt bune), auto-masajul după duş. De asemenea, „întinderile” – stretching-ul, ca după somn – nevoia de a-ţi întinde braţele, picioarele, spatele, întregul corp – sunt foarte tonice pentru Splină. Întinderile uşurează constricţiile şi deschid drumul nutrienţilor către ţesuturile moi.

Să ne fie cu drag și cu folos!