Reiki – Gradul 1

Originile Reiki sunt complexe. Intr-un fel, am putea spune ca el este un sistem in egala masura si stravechi si modern. Este modern in sensul ca nu s-a dezvoltat decat in ultima suta de ani si stravechi, in sensul ca originile sale par sa fie o varietate de filozofii centrate pe spirit, vechi de mii de ani, precum Ayurveda, filozofia chineza ( in special, budismul), Shinto si Shugendo.

Medicina chineza traditionala este cunoscuta din antichitatea indepartata, din epoca Tratatului Clasic de Medicina Interna al Imparatului Galben, scris intre 2697 – 2598, i.Ch.

In mod similar, principiile Ayurvedei – „stiinta vietii” – au fost descoperite din perioada vedica a Indiei, care dateaza din epoca dintre primele doua milenii i.Ch. Considerata de multi o revelatie divina a Domnului Brahma, filozofia si metodele Ayurvedei sunt descrise in doua texte principale: Charaka Samhita si Sushruta Samhita.

La fel ca si medicina chineza traditionala, Ayurveda este aplicata pe larg si in zilele noastre, la fel cum era cu mii de ani in urma.

Avandu-si radacinile in filozofiile spirituale ale taoismului si hinduismului, cele doua sisteme trateaza starea de sanatate a corpului dintr-o perspectiva energetica, oferind o varietate de tehnici pentru restabilirea echilibrului energetic al acestuia.

Astfel, parintele sistemului Reiki, Mikao Usui, nascut in anul 1865, la inceputul restaurarii Meiji din Japonia, a fost influentat de mai multe traditii: Medicina chineza traditionala, Ayurveda, Budismul japonez – prin sistemele Theravada si Mahayana, Shinto sau Calea Zeilor – religia originara a Japoniei, un amestec curios de adoratie a naturii, tehnici de divinatie, samanism si venerarea lui Kami, care intruchipeaza spirite si zei in acelasi timp si Shugendo  sau Budismul muntilor – o metoda de dezvoltare a puterilor spirituale ce combina elemente din sintoism, samanism si budism.

Marea realizare a lui Mikao Usui a constat in extragerea anumitor elemente de sinteza din aceste traditii ( din care unele necesitau 20 de ani de practica pentru a ajunge la maiestrie) si in crearea unui sistem de folosire a Reiki accesibil tuturor oamenilor.

Reiki – Gradul 2

Decizia de a trece de la Gradul 1 la Gradul 2 de Reiki reflecta un angajament din partea adeptului de a se implica mai profund in studiul si aplicatiile energiei Reiki, schimbandu-si astfel, viata. Cu alte cuvinte, aceasta decizie trebuie sa fie constienta, nu automata, deoarece acordajul ii conduce pe oameni de-a lungul unor procese profund conectate cu corpul lor mental si emotional, ducand la o purificare intensa pe aceste nivele.

In cuprinsul celui de-al doilea curs, se invata primele simboluri Reiki.

Ce sunt simbolurile Reiki?

Simbolurile sunt semne grafice carora li s-a dat o anumita interpretare. Scopul simbolurilor este sa ajute la o mai buna focalizare a mintii, intr-o maniera similara mantrelor. Simbolurile lui Usui combina focalizarea vizuala cu cea aurica.

In Reiki, simbolurile sunt investite cu putere magica, actionand in mod benefic pentru materializarea scopului propus. Ele au un caracter secret. Odata ce le-am primit prin initiere, avem responsabilitatea  de a le pastra in aceasta maniera. Nu le vom afisa, desena si activa in prezenta persoanelor neinitiate ( in Gradul 2, cel putin). Nu vom confectiona bijuterii ori alte asemenea cu imaginile simbolurilor.

Simbolurile Reiki sunt caracterizate drept “chei energetice” multifunctionale care, accesand frecventele proprii ale energiei Reiki, deschid calea spre obtinerea BINELUI SUPERIOR. Ele ne ajuta sa transmitem Energie Universala oricui, oriunde si oricand, fara efort si cu eficienta maxima.

Maestrii diferitelor scoli au opinii diferite referitoare la semnificatia simbolurilor. Principala semnificatie care le este atribuita este ca ele amplifica puterea fluxului de energie Reiki transmis de adept. Daca analizam intentia lui Mikao Usui atunci cand a introdus simbolurile in practica Reiki, intelegem ca acestea nu au o putere in sine ci actioneaza ca un catalizator al intentiei noastre.